Bangladesh nl

Bangladesh nl

  • Wat weten we van de Volksrepubliek Bangladesh

Onafhankelijk sinds 1971
Eeuwenlang is Bangladesh overheerst door vreemde naties, eerst de koloniale tijd door Engeland, daarna door India en Pakistan. Na een bloedige onafhankelijkheidsoorlog (miljoen slachtoffers) tegen Pakistan werd Bangladesh in december 1971 onafhankelijk.

Politieke onstabiliteit
Eerste jaren na de onafhankelijkheid was er veel politieke onrust. Met als dieptepunt in 1975. Op 5 augustus 1975 werd stichter Mujibur Rahman samen met zijn vrouw en drie zonen door militairen die een coup pleegden om het leven gebracht. Ook in de decennia daarna kan gedegen afgevraagd worden hoe democratisch het land eigenlijk is. Armoede en natuurrampen werken de politieke stabiliteit ook niet mee. Recentelijk komen hier ook nog de terroristische aanslagen (IS) bij.

Overbevolking en armoede
Bangladesh telt momenteel bijna 160 miljoen inwoners en is ongeveer 4 keer zo groot als Nederland. Daarmee behoort het tot de dichtstbevolkte landen ter wereld. Ook behoort Bangladesh tot de allerarmste landen van de wereld want hoewel er meer rijst wordt verbouwd dan in andere Aziatische landen en een groeiende economie, heerst er nog steeds ondervoeding en een hoog kindersterfte.